Brisket Point Vs. Brisket Flat, Which One Is Better?

Brisketpunt Vs. Brisket platWelke Is Beter?

Posted on: January 18, 2023



Weinig andere soorten gerookt vlees kunnen de absolute verrukkelijkheid die brisket te bieden heeft verslaan. Van de knapperige schors tot de zachte, tedere en sappige binnenkant, brisket is inderdaad iets waar iedereen gemakkelijk verliefd op kan worden.

Er zijn maar weinig andere soorten gerookt vlees die de ultieme verrukkingen van borststuk kunnen verslaan. Van de knapperige schors tot de zachte, zachte en sappige binnenkant: borststuk is inderdaad iets waar iedereen gemakkelijk verliefd op kan worden. Het enige dat een borststuk kan verbeteren, is het eten ervan met familie en vrienden. Met een roker in je achtertuin en een kleine bijeenkomst ben je helemaal klaar.

Omdat het koken van borststukjes lang kan duren, kan het voor mensen vaak lastig zijn. Soms wil je het snel koken. Hiervoor kunt u de punt of de platte kiezen. Dit is een veel voorkomende vraag onder borstliefhebbers en degenen die misschien nieuw zijn met roken. Laten we deze discussie dus voor eens en voor altijd beslechten en uitzoeken wat beter is.

Wat is een borststuk?

Het kan zijn dat niet iedereen hier zich volledig bewust is van wat een borststuk is. Voor degenen die het weten, kun je doorgaan naar het volgende gedeelte, terwijl we enkele basisbeginselen van het begrijpen van runderborst bespreken.

Rundvleesborststuk is een uitstekende snit van de stier. Het bevindt zich net onder de boorkop, of je kunt het de schouder noemen. Er zijn twee borsten per dier; elk exemplaar bevindt zich in de voorpoot.

Het borststuk zit vol met bindweefsel omdat de spier wordt gebruikt om veel gewicht te dragen. Dit betekent dat het vlees erg taai kan zijn als het niet goed wordt gekookt, en niemand wil een taai, taai borststuk dat aanvoelt als leer. Een lange kooktijd zorgt ervoor dat het vet goed wordt weergegeven en resulteert in een zacht, mals en sappig gekookt borststuk.

Als je het borststuk rookt, kies dan voor de zogenaamde Whole Packer-versie, die niet is bijgesneden. Het vet hoort glanzend en wit te zijn, terwijl het magere vlees een diepe robijnrode kleur heeft.

Het punt

Nu we ter zake komen (grappen terzijde), het punt is waar bijna al het vet zich bevindt. Dit is een klein en dik zichtbaar stukje bindweefsel. Het punt bestaat natuurlijk uit meer smaak vanwege de hoeveelheid aanwezig vet. Als het vet eenmaal is ingekookt, blijft er echter nog steeds veel vlees over.

Om deze specifieke reden wordt het punt vaak gemalen voor hamburgers.

De Vlakte

Soms wordt de flat de eerste snede genoemd, hoe dan ook, hetzelfde. De platte spier is de slankere spier, en zoals de naam al doet vermoeden, ligt deze plat zodra de deckle is verwijderd. Het heeft ook een vrij dikke laag vet aan de bovenkant, ook wel de ‘dop’ genoemd. Dit geeft tijdens het kookproces een extra smaakboost aan het vlees.

Meestal wordt de dop vóór het koken ingekort. Als de slager het nog niet heeft afgesneden, kun je dit vrij eenvoudig thuis doen.

Vergeleken met de punt is de platte snit groter en heeft deze een meer rechthoekig uiterlijk. Het is ook een populaire keuze voor sandwiches met corned beef, omdat het vanwege zijn vorm goed snijdt. De kans dat je een flatje tegenkomt in de supermarkt is veel groter dan de bedoeling is.

Wat is beter?

Wat betreft de vraag van een miljoen dollar: wat is beter? Bij het roken kunnen zowel de platte als de punt ongelooflijk lekker blijken te zijn, waardoor deze vraag nog moeilijker te beantwoorden is. Het wordt echter een beetje eenvoudiger als er rekening wordt gehouden met de voorkeur.

Als je iemand bent die de voorkeur geeft aan plakjes borst, dan is de flat de juiste keuze. Door de vorm en de magere textuur maakt het platte vlak het zeer gemakkelijk om uniforme plakjes te snijden. Bovendien is het vlees niet te vet en smaakt het heerlijk.

Als je van versnipperd vlees houdt voor op de boterham of op de barbecue, dan is dit iets voor jou. De punt heeft extreem mals vlees, tot het punt dat het uit elkaar valt, en het barst ook van de ongelooflijke smaak. Het enige verschil is dat het vetgehalte hoog is, waardoor je minder vlees hebt om mee te werken. Niettemin krijg je een textuur die zo glad is als boter.

En daar heb je het. Er zijn veel verschillen tussen de punt en de platte, maar ze maken allebei een heerlijk borststuk. Het komt allemaal neer op jou en wat jij het liefst eet. Van mals, sappig vlees met een hoog vetgehalte tot een grote plak die in stukken kan worden gesneden, het is helemaal aan jou en hoe jij je borststuk het liefst hebt.

Benieuwd naar meer artikelen over het roken van borststuk? Nou, je bent op de juiste plek! Bekijk deze artikelen die we voor u hebben voorbereid:
Hoe u Brisket en Pro Brisket Tips rookt
De 5 beste houtsoorten voor het roken van borststuk
Borstterminologie en koken voor het roken van voedsel
Hoe een borststuk te snijden

Voor meer geweldige ideeën over hoe u het meeste uit uw Bradley Smoker kunt halen, kunt u de geweldige artikelen op onze pagina bekijken Bradley Smoker Blog over eten roken voor meer tips & trucs.