Smoked Olives, Love ’em or you hate ’em

Gerookte olijven, Hou van ze of je haat ze

Posted on: January 11, 2023Door de jaren heen heb ik mijn voorkeuren en antipathieën veranderd, zoals de meeste mensen. Gaan van het drinken van een liter melk per dag naar het drinken van absoluut geen. Van het verzenden van paddenstoelen- hun aanwezigheid in een gerecht dat het oneetbaar maakt- tot het niet kunnen krijgen van er genoeg van. Ik heb nog een paar maaltijden gemaakt dan ik zou willen toegeven van een enorme kom gekookte champignons. Van het aanvragen van jarred cocktailworsten als mijn verjaardagsdiner tot het vermijden van zelfs kijken naar hen in de supermarkt om te blijven kokhalzen.

Door de jaren heen heb ik mijn voorkeuren en antipathieën veranderd, zoals de meeste mensen doen. Van het drinken van een liter melk per dag naar het drinken van helemaal geen melk. Van het verachten van paddenstoelen (de aanwezigheid ervan in een gerecht maakt het oneetbaar) tot het niet genoeg kunnen krijgen van paddenstoelen. Ik heb een paar maaltijden meer gemaakt dan ik zou willen toegeven, van een enorme kom gekookte champignons. Van het aanvragen van cocktailworstjes in een pot als mijn verjaardagsdiner tot het vermijden van zelfs maar een blik op ze te werpen in de supermarkt om te voorkomen dat ik ga kokhalzen.

Onze smaak evolueert met de tijd

Veel mensen geloven dat onze smaak evolueert en steeds verfijnder wordt. Als je een fijne, puur geserveerde whisky en een goede stinkkaas kunt waarderen, moet je smaak immers fijner zijn. Rechts?

Door alle veranderingen in smaak is er altijd één geweest die altijd hetzelfde is gebleven. Olijven. Ik haat ze. Ik heb een hekel aan ze.

Een overtuigde olijvenhater

Voordat je oordeelt: vertrouw me. Ik heb heel mijn best gedaan om ze lekker te vinden, door elke soort olijf te eten die op verschillende manieren is bereid, maar nee. De haat was er nog steeds! En voor iemand die dol is op gefermenteerd, gepekeld en gezouten voedsel, was het echt vreemd om niet van olijven te houden. Het is het enige dat ik niet kan eten.

Een vreselijk incident maakte de zaken nog erger! Een van mijn koks heeft het avondeten voor me klaargemaakt. Hij maakte een pasta voor mij met zongedroogde tomaten, spinazie en artisjokharten. Veilig voor een olijvenhater zoals ik toch? Fout! Verborgen in de bloemblaadjes van een van de artisjokharten zat een olijf!

Wat een nare verrassing! Toen ik op de olijf beet, kostte het al mijn zelfbeheersing om het niet op mijn bord uit te spugen (ik zat naast twee van mijn vaste gasten aan de bar). Ik verontschuldigde mezelf met volle mond, terwijl ik naar de achterkant van het huis rende om het uit te spugen. Hij beweert tot op de dag van vandaag dat het niet opzettelijk was. Terwijl hij aan het eind van de avond olijven aan het ontpitten was terwijl ik mijn avondeten aan het klaarmaken was, moet er één in de pan zijn geglipt... Waarschijnlijk een verhaal.

Houd ervan of haat het

Er is geen middenweg. Ofwel zijn mensen het nadrukkelijk met mij eens in mijn minachting voor olijven, ofwel zijn ze het daar niet mee eens en verkondigen ze hun eeuwige liefde voor olijven. Het lijkt een van die dingen te zijn, zoals zwarte drop of tequila, waar je van houdt of waar je een hekel aan hebt.

Wanhopig om de grens tussen haat en liefde voor olijven te overschrijden, heb ik met olijven gerommeld in een poging er iets van te maken waar ik van geniet. En uiteindelijk drong het tot me door: rook!

Wie zou er aan denken om olijven te roken?

Kies drie verschillende soorten olijven, droog ze en plaats ze in een geperforeerde aluminium schaal. Rook vervolgens anderhalf uur op 200°F.

Je kunt experimenteren met een paar verschillende bisquetten; els, hickory en eik, maar voor mij werkte hickory het beste. Het eindresultaat was zo heerlijk! Ik hield van ze en at ze met een handjevol op. Het roken van de olijven verzachtte de al te scherpe smaak en bracht een lekker vleugje hartige rooksmaak met zich mee. Ze waren perfect!

Ze vormen een perfecte cocktailparty-snack!

Hoewel ik had beloofd er een paar te bewaren voor een vriendin... at ik ze uiteindelijk allemaal op en moest ik meer voor haar roken... en een beetje meer voor mezelf.
Wat trots op mezelf! Ik ben geen kieskeurige eter, ik eet alles, zelfs olijven (zolang ze gerookt zijn)! Wanneer er wat vrije ruimte is in mijn roker, zal er zeker een dienblad met olijven zijn om van te snoepen terwijl ik werk. Deze kleine stukjes zouden ook een geweldige cocktailparty-snack zijn!