Nu zijn er tal van kant-en-klare, voorgemengde kruidenmengsels en rubs die je kunt testen en proeven. Maar waarom zou je je druk maken als je gewoon je eigen rub op maat kunt maken, perfect afgestemd op jou en wat je kookt? Te moeilijk, zegt u? Nou, ik wil graag van mening verschillen. Met deze formule zou het vrij eenvoudig moeten zijn om zelf een kenmerkende droge rub te maken.
Suiker, zout en rode peper, de belangrijkste ingrediënten
De drie belangrijkste ingrediënten voor elke droge rub zijn suiker, zout en rode peper. Met slechts deze drie ingrediënten maak je een simpele rub. De suiker helpt bij het produceren van de buitenste bast op het vlees. Het zout onttrekt vocht, waardoor een laagje aan de buitenkant van het vlees ontstaat en de natuurlijke smaken van het vlees zelf worden versterkt (waardoor rundvlees vleziger smaakt en kip kipachtiger). Tot slot zorgt de peper voor wat pit op het feest en voor die aantrekkelijke rode kleur.
Houd je niet aan de basis. Experimenteer met andere kruiden
Wat zout betreft, vind ik dat koosjer zout of zeezout je het meest consistente en wenselijke eindproduct zal opleveren. Als het om suiker gaat, heb je hier een paar opties. Ik vermijd witte suiker omdat deze de neiging heeft te verbranden bij hogere temperaturen, bijvoorbeeld op een barbecue.
Enkele andere opties zijn bruine suiker, ruwe suiker, melasse, honing of ahornsiroop, afhankelijk van wat het beste past bij het vlees en de smaken waar je voor gaat. Voor rode paprika kun je het bij zeer milde pepers houden, zoals zoete of gerookte paprika, of een medium gekruid chilipoeder. Als je echter een volle smaak wilt, kies dan voor cayennepeperpoeder of een combinatie van een van deze kruiden.
Dat zijn de basisprincipes, maar laten we daar niet bij blijven. Voeg een aantal unieke smaken en kruiden toe om de boel een beetje te mixen. Hier zijn enkele ideeën die u kunt uitproberen:
Komijn
Zwarte peper
Witte peper
Knoflook poeder
Kerrie poeder
Koriander
Gember poeder
Kaneel
Piment
Verstandig
Oregano
Tijm
De ideale verhoudingen zijn 8 delen suiker, 3 delen zout, 1 deel rode peper en 1 deel alles wat je hartje begeert! Er zijn echter een paar wijzigingen waarmee rekening moet worden gehouden, zoals de zout-suikerverhouding. Een hogere zout-suikerverhouding is het beste voor vlees en eiwitten met een sterkere smaak, zoals rundvlees, wild of vis. Aan de andere kant zal een hogere suiker-zoutverhouding beter geschikt zijn voor mildere soorten, zoals kip of varkensvlees. Laat daarnaast je creativiteit de vrije loop!