Ribeye Vs. Filet Mignon: What's The Difference?

Ribeye versus Filet mignon: Wat is het verschil?

Posted on: January 18, 2023Het kiezen van het juiste stuk vlees voor uw barbecue kan overweldigend zijn. Er zijn gewoon te veel opties om uit te kiezen. Als je de hoogste kwaliteit steaks wilt, twee stukken die van de grill vliegen, en de meeste eettafel zijn ribeyes en filet mignon.

Wat is het verschil tussen deze twee stukken rundvlees?

Het kiezen van het juiste stuk vlees voor uw barbecue kan overweldigend zijn. Er zijn simpelweg te veel opties om uit te kiezen. Als je steaks van de hoogste kwaliteit wilt, zijn er twee stukken die van de grill vliegen, en de meeste eettafels zijn ribeyes en filet mignon.

Wat is het verschil tussen deze twee stukken rundvlees?

Ribeye-steak

Als u op zoek bent naar het lekkerste stuk rundvlees, dan koopt u ribeye steak. De ribeye steak onderscheidt zich door zijn intense smaak en malsheid.

Zoals de naam al doet vermoeden, is de ribeye een snit die afkomstig is van het ribgedeelte van de koe. Deze snede ligt tussen de schouders en de lendenen van een dier. Hoewel enigszins vergelijkbaar met entrecote, is de snit redelijk mals, maar met meer marmering en vet. De marmering zorgt voor een extra mals en sappig stuk vlees dat bekend staat om zijn rijke smaak.

Het dankt zijn naam aan zijn uiterlijk, dat soms vet en een kenmerkende vleesslinger aan de binnenkant van de biefstuk bevat. Ribeyes en prime rib-gebraad komen van dezelfde locatie, maar de eerste wordt in plakjes gesneden in plaats van in zijn geheel gekookt.

Wanneer het in dunne plakjes wordt gesneden, is ribeye een van de malsste stukken rundvlees. Voor zo'n mager stuk vlees is het verrassend smaakvol en rijk aan vetten die een heerlijke smaak bieden zonder veel gewicht toe te voegen.

Er zijn verschillende soorten ribeye: met bot en zonder bot. De snede wordt over het algemeen droog verkocht en heeft baat bij een vochtige kookmethode.

Filet Mignon-biefstuk

Terwijl de ribeye de prijs wint qua smaak, is de filet mignon het malsste stuk rundvlees. De naam “filet mignon” is Frans en vertaalt zich losjes naar “sierlijke dikke plak.”

De filet mignon wordt uit de ossenhaas gesneden. De ossenhaas is het vlees dat zich aan de achterkant van het dier bevindt, onder de lende, het vleesgedeelte aan de binnenkant van de ribbenkast. Bij een runderrib zit de ossenhaas in het laatste stuk vlees.

Een filet mignon wordt gesneden uit het grootste deel van de lende achter de ribbenkast. De ossenhaas krijgt bij een dier weinig beweging omdat het geen gewichtdragend weefsel is. Het heeft daarom minder bindweefsel, vandaar de tederheid. De beste filet mignon-snede komt uit het midden van de ossenhaas, dat is het zachtste.

Door het weefsel lopen kleine reepjes vet. Het bevat ook minder marmering dan de meeste stukken vlees, waardoor de smaak in vergelijking milder is.

Grote verschillen

Het grootste verschil tussen de twee soorten steak is waar ze vandaan komen. We kunnen echter verder gaan en ze differentiëren op basis van smaak, textuur, grootte en zelfs prijs.

Smaak

De ribeye heeft meer smaak dan de filet mignon. Als je op zoek bent naar een stevige rundvleessmaak, ga dan voor de eerste. Naast een minder uitgesproken smaak heeft de filet mignon minder vet en is hij over het algemeen minder vettig dan de ribeye.

Een andere factor waarmee u rekening kunt houden, zijn de bijgerechten bij uw gerecht. De sterke rundvleessmaak in de ribeye kan veel ingrediënten overheersen.

Textuur

Beide stukken rundvlees zijn van nature mals. De filet mignon heeft echter een zachtere textuur dan de ribeye. Zoals eerder vermeld heeft dit meer te maken met de locatie van de sneden en de afwezigheid/aanwezigheid van bindweefsel: hoe meer weefsel, hoe harder de snede. In ons geval heeft de ossenhaas, waar de filet mignon vandaan komt, minder weefsel en is daardoor malser.

Uiterlijk en grootte

Filet mignons zijn meestal kleiner dan ribeyes. De filet mignon is meestal ongeveer 2,5 cm dik en 15 tot 20 cm lang. De spier waar het vandaan komt is buisvormig, waardoor ze rond van vorm lijken als ze worden doorgesneden. Ribeye-steaks zijn daarentegen royaler gesneden.

Ook het uiterlijk van de twee steaks is aanzienlijk verschillend. In een filet mignon zie je minder vetstrepen dan in een ribeye. De ribeye heeft grote hoeveelheden vet in de biefstuk en rond de randen. Bovendien ziet de filet mignon er gladder uit, wat wordt verklaard door het ontbreken van bindweefsel. De ribeye heeft een harder oppervlak.

Kosten

Hoewel beide meestal meer kosten dan andere stukken vlees, is de filet mignon aanzienlijk duurder dan de ribeye. De tederheid van de snede en de schaarste ervan kunnen verklaren waarom.

Welke snit is het beste om te roken?

Verschillende mensen hebben verschillende smaken. De natuurlijke textuur van het vlees zal echter ook een rol spelen in de gaartijd van uw vlees. De hardere ribeye zal over het algemeen langer duren dan de filet mignon op de roker. Als je op zoek bent naar de beste smaak, ga dan voor de ribeye. Als de textuur je eerste overweging is, kies dan voor een filet mignon.

Bekijk hier nog enkele steakartikelen:
5 Steak gaarheid Interne temperaturen en tijden
De manier waarop je biefstuk mals moet maken
Zo maak je de perfecte New York Strip Steak

Voor meer geweldige ideeën over hoe u het meeste uit uw Bradley Smoker kunt halen, kunt u de geweldige artikelen op onze pagina bekijken Bradley Smoker Blog over eten roken voor meer tips & trucs.