Smoking Ribs for Beginners

Roken Ribben voor beginners

Posted on: January 17, 2023



Alle vleesliefhebbers zijn het erover eens dat gerookte ribben geweldig zijn. Echter, het krijgen van de perfecte balans tussen smaak en textuur is een van de moeilijkste dingen te doen als een beginner.

Alle vleesliefhebbers zijn het erover eens dat gerookte ribben geweldig zijn. Het vinden van de perfecte balans tussen smaak en textuur is echter een van de moeilijkste dingen om als beginner te doen.

Het goede nieuws is dat je met een pro-food roker kunt oefenen totdat je het goed doet. Het enige wat u hoeft te doen is de juiste houtbisquetten kiezen, uw ribben op smaak brengen en het rookproces starten.

Als dat nog steeds als een moeilijke taak klinkt, hebben we hieronder uiteengezet wat u nodig heeft om aan uw rookreis te beginnen.

Het soort ribben

Baby back ribs zijn de perfecte soort spareribs om je rookdebuut te maken. Hoewel de naam impliceert dat ze afkomstig zijn van een babydier, is dat niet het geval.

Ze komen uit de bovenste ruggengraat van het dier. Ze zijn kleiner dan spareribs en daar danken ze hun naam aan.

Babyruggen zijn malser en bevatten minder vet dan spareribs. Ze zijn ook lekkerder, en daarom hebben ze de voorkeur.

De eerste stap bij het bereiden van de perfecte gerookte ribben is het verwijderen van het membraan aan de achterkant van de ribben. Het membraan kookt niet, dus als je het niet verwijdert, kunnen je ribben taai worden.

Begin bij een hoek van de ribben om het sneller te maken, houd het vast met een papieren handdoek en trekken zal de truc zijn. Zodra je alle stukjes membraan van de ribben hebt gehaald, breng je ze op smaak met kruiden, zodat ze klaar zijn om te roken.

Welk type rub werkt het beste?

Er is een grote verscheidenheid aan rubs die je kunt proberen in de plaatselijke winkel. Maar zoals bij de meeste dingen, geeft het maken van je eigen rub je meer vrijheid om te experimenteren. Werk met je beste kruiden en specerijen om tot de juiste mix te komen.

De volgende stap is het aanbrengen van de rub op de ribben. Breng de rub niet te diep aan, omdat dit de poriën verstopt en de rookabsorptie verstoort. Dit zal tegen je werken, omdat je wilt dat de ribben zoveel mogelijk rook krijgen.

Zorg ervoor dat u de rub ook gelijkmatig over de ribben aanbrengt. Om het gemakkelijker te maken, begint u met de achterkant en laat u deze minimaal vijf minuten rusten voordat u het rek omdraait.

Als alle kanten klaar zijn, laat je de ribben 30 minuten in de koelkast staan om de smaken te absorberen.

Wilt u meer informatie over vleesrubs? Zoek niet verder dan onze artikelen over:
3 zelfgemaakte rubs om je gerookte kip naar een hoger niveau te tillen
Beroemde rubtypes gecombineerd met heerlijke recepten
Wat is een rub, waarom en hoe doe je dat?

Wat is de beste houtsoort?

De uiteindelijke smaak van uw ribben zal sterk afhangen van het type ribben houten Bisquetten die u in uw roker gebruikt. Er is een breed scala aan houtsmaken om uit te kiezen, dus u kunt zo creatief zijn als u wilt.

We raden echter aan om bij één houtsoort te blijven als u niet zo bekend bent met het proces. Mildere houtsoorten zoals appel, mesquite en pecannoten zijn populaire keuzes om bij ribben te gebruiken. Ze zijn mild, waardoor ze het vlees niet zullen overheersen.

Tijdlijnen en temperaturen voor roken

Er zijn verschillende recepten beschikbaar met specifieke details tot aan het laatste moment dat je je ribben moet roken. De 3-2-1 en de 2-2-1 methoden zijn de meest populaire methoden.

In beide gevallen is het doel om zachte ribben te krijgen. Dit betekent dat je ze langzaam en op lage temperatuur moet roken. Stel uw roker in op 107°C (225°F) en plaats de ribben erop rokersrekken.

Sluit de deur van de roker om ervoor te zorgen dat deze geen warmte verliest. Zorg er ook voor dat er voldoende houtbisquetten in de roker zitten voordat u begint met roken. Elk exemplaar rookt 20 minuten.

De 2-2-1-methode werkt goed met onbedekte ribben. Plaats de onbedekte ribben op het rookrek en laat ze 2 uur staan. Haal ze daarna uit de roker en wikkel ze in aluminiumfolie.

Leg ze nog eens 2 uur in de roker. Haal ze er aan het einde van de 2 uur uit en verwijder de folie voor het laatste uur koken.

De 3-2-1-methode vereist 3 uur roken, de ribben 2 uur in vloeistof wikkelen en ze vervolgens 1 uur in barbecuesaus laten rusten.

Hoewel deze methoden werken, kun je ze beter als losse leidraad gebruiken dan als een must-follow. Denk goed na over de grootte, dikte en het type van uw ribben. Zorg er ook voor dat u een vleesthermometer bij u tijdens het gehele rookproces.

Het uiterlijk en de interne temperatuur van de ribben laten je weten wanneer je het rookproces moet stoppen.

Ter afsluiting

Zelfs met de beste recepten bestaat de kans dat je de ribben niet bij de eerste poging goed krijgt.

Gefeliciteerd als je dat hebt gedaan, maar als je dat niet hebt gedaan, zul je het de volgende keer beter doen.

Herinneren:

  1. De houtbisquetten en rub die u gebruikt, hebben invloed op de uiteindelijke smaak van uw ribben.
  2. Door langzaam koken op laag vuur krijg je malse en smaakvollere ribben.
  3. Het uiterlijk en de interne temperatuur van uw ribben zijn de beste manier om de gaarheid te bevestigen.
  4. Het kan zijn dat je het bij de eerste poging niet goed doet, en dat is oké. De volgende keer zul je het beter doen.

Voor meer geweldige ideeën over hoe u het meeste uit uw Bradley Smoker kunt halen, kunt u de geweldige artikelen op onze pagina bekijken Bradley Smoker Blog over eten roken voor meer tips & trucs.