Directions to Get Started With Cold Smoking Cheese

Aanwijzingen om aan de slag te gaan met Koude Rookkaas

Posted on: January 17, 2023



Misschien heb je gerookte kaas gekocht bij je plaatselijke winkel en vroeg je je af hoe je dit wonder thuis kunt maken. Op papier lijkt het een ingewikkeld proces, maar het goede nieuws is dat het roken van kaas eenvoudig kan zijn, met de juiste apparatuur.

Misschien heb je gerookte kaas gekocht bij je plaatselijke winkel en vroeg je je af hoe je dit wonder thuis kunt maken. Op papier lijkt het een ingewikkeld proces, maar het goede nieuws is dat het roken van kaas eenvoudig kan zijn, met de juiste apparatuur.

We zullen eenvoudige, doe-het-zelf-instructies met u delen om u te helpen aan de slag te gaan met het koud roken van kaas. Een van de belangrijkste factoren waarmee u rekening moet houden als het gaat om het roken van kaas, is temperatuurbeheersing. Het is een cruciale factor, en als je het perfect beheerst, zou je klaar moeten zijn om de taak op je te nemen.

Kies uw kaas

Het goede nieuws van koud roken is dat je vrijwel elke kaas kunt gebruiken die je maar wilt. Je hebt de keuze om voor de kaassoort van jouw voorkeur te gaan, van cheddar, Parmezaanse kaas, Pepper Jack of mozzarella. Maar ook de kwaliteit van de kaas die je plukt, heeft invloed op de uitkomst.

Zachte kazen zijn ook een goede optie, maar je moet extra voorzichtig zijn bij het hanteren ervan. Ze smelten gemakkelijk, vooral als de temperatuur stijgt, wat voor ongemak kan zorgen.

Beste tijd om koud te roken

Koudrookkaas is puur gereserveerd voor koude temperaturen, bij voorkeur in de winter. Dit komt omdat de kamertemperatuur gemakkelijk de interne temperatuur van de kaas beïnvloedt.

Maar soms laat je verlangen je misschien niet toe om tot de winter te wachten voordat je je kaas rookt. Dit laat de noodzaak over om eenvoudige, geïmproviseerde manieren te creëren waarmee je kunt blijven genieten van deze hartige delicatesse.

Als dat het geval is, raden wij je aan om je kaas in de vroege ochtenduren of laat in de avond, bij de laagste temperaturen van de dag, te roken. Mogelijk moet u ook hulpmiddelen gebruiken die ervoor zorgen dat uw roker alleen als rookkamer dient (daarom kan het een uitdaging zijn bij pelletgrills en andere rokers). Het doel hier is om de mogelijkheid te helpen verminderen dat er hitte in de kaas sluipt.

Onze Bradley Smoker, ontworpen om uitstekende temperatuurbewaking mogelijk te maken, kan een geweldige oplossing zijn om de temperatuur laag te houden met gescheiden verwarmingselementen voor het koken en het genereren van rook, perfect voor het maken van kaas. Als u het helemaal koud wilt hebben, of absolute controle over de temperatuur wilt hebben adapterset voor koude rook maakt het perfect, het scheidt het houtverbrandingselement terwijl de rook wordt gekoeld

De grootte van de kaas

De grootte van de kaas die u rookt, heeft ook invloed op de algehele kwaliteit van uw gerookte kaas. Je zult je kaas in kleinere stukjes moeten snijden, vooral als je grote stukken hebt.

Door de kaas in kleinere stukjes te snijden, wordt het gearomatiseerde oppervlak vergroot doordat meer kaas aan de rook wordt blootgesteld. Hierdoor kan de kaas ook gemakkelijker meer rook opnemen, waardoor de concentratie toeneemt.

Houd een constante rook en temperatuur aan

Het handhaven van een constante rookstroom gedurende de hele periode is essentieel voor een nauwkeurig en heerlijk resultaat. Vergeet niet dat kaas erom bekend staat dat het smelt, dus je wilt de temperatuur niet te veel verhogen, omdat dit het proces gemakkelijk kan verstoren.

Draai uw kaas regelmatig om

Koud roken is een manier waarop de kaas de rook van het hout absorbeert; Zorg er wel voor dat alle kanten van de kaas zichtbaar zijn. U kunt ervoor kiezen om uw kaas elke dertig minuten of halverwege het rookproces om te draaien.

Gemiddeld kun je de kaas 2 à 3 uur roken. De rookduur wordt mede beïnvloed door de grootte van de kaas en de soort houtsmaak die je gebruikt. Sterke houtsoorten hebben een meer geconcentreerde rook die sneller in de kaas trekt.

Laat de gerookte kaas rusten

Wij adviseren de kaas na het roken even te laten rusten. Verpak het mooi, of vacumeer het indien mogelijk, en plaats het ongeveer 24 uur in de koelkast. Hierdoor kunnen de rokerige smaken intrekken en wordt de kaas zachter. Het belangrijkste om op te merken is dat de smaak in de loop van de tijd verbetert, dus hoe langer je het laat bezinken, hoe beter.

De sleutel is om de gerookte kaas op kamertemperatuur te laten komen voordat je hem eet. Het is ook een goed idee om het een beetje te laten ademen na een lange periode van roken.

Koud gerookte kaas bewaren

Als je meer dan genoeg kaas hebt gerookt voor direct gebruik, kun je deze invriezen voor later. We raden aan om het vacuüm te verpakken, zodat het een paar dagen in de koelkast blijft zitten, of je kunt het tot acht maanden invriezen. Het is ongelooflijk dat vacuümverpakte bevroren kaas de neiging heeft beter te smaken en een meer geconcentreerde smaak te hebben.

Over het algemeen zit het geheim van een hoogwaardige koudgerookte kaas in de combinatie van verschillende factoren, van de kwaliteit van de kaas en de gebruikte houtsoort tot de mate van temperatuurbeheersing.

Wij hebben nog een aantal artikelen over koudrookkaas voor u:
Hoe u het beste hout kiest om thuis kaas te roken
Eerste keer koud roken voor beginners

Voor meer geweldige ideeën over hoe u het meeste uit uw Bradley-roker, bekijk de geweldige artikelen op onze Bradley Smoker Blog over eten roken voor meer tips & trucs.