How to Smoke Fish: The Ultimate Guide on Everything

Hoe vis te roken: De ultieme gids over alles

Posted on: January 16, 2023Houtroken is altijd al een manier geweest om van vlees een delicatesse te maken. Je hoeft niet alleen de gebruikelijke verdachten te roken zoals rood vlees, varkensvlees en kip; Je mag ook vis roken.

Het roken van voedsel is altijd een manier geweest om van vlees een delicatesse te maken. Je hoeft niet alleen de gebruikelijke soorten zoals rood vlees, varkensvlees en kip te roken; je kunt ook vis roken. Deze methode werd vroeger gebruikt om zeevruchten te conserveren, maar nu is het een manier om thuis gastronomische vis te bereiden. Probeer gerookte vis als je het roken van biefstuk beu bent en iets anders en toch sappigs wilt proberen.

Is het roken van vis anders dan het roken van biefstuk?

Natuurlijk is het. Van smaakmakers tot temperatuur, alles varieert. Je kunt voor vis niet dezelfde rub gebruiken als voor ander vlees. Het vlees van een vis is malser dan rood vlees, dus de kooktijd varieert ook. Maar maak je geen zorgen. Met moderne voedselrokers zoals de Bradley Smokers kun je de temperatuur en kooktijd aanpassen om gerookte perfectie te creëren.

Of u nu een hele vis of een filet wilt bereiden, dat is aan u. We zullen u hier begeleiden bij het proces, dat voor beide vrijwel hetzelfde is. Deze tutorial over het roken van vis is voor beginners, dus we hebben speciale aandacht besteed aan details. Mis geen van de stappen die we hebben genoemd en zie de magie gebeuren. Je krijgt een sappige, malse, smeltende vis met een knapperig vel erop, precies zoals je ervan had gedroomd. Dus laten we beginnen.

Ingrediënten voor het roken van vis

Wat de ingrediënten betreft, hebben we een bepaalde hoeveelheid ingrediënten gebruikt die passen bij de hoeveelheid vis die we gerookt hebben. Is uw hoeveelheid vis hoger of lager, vergeet dan niet de ingrediënten aan te passen. Dus hier is de lijst met wat je nodig hebt:

 • 4 tot 5 pond visfilets met vel. Bij voorkeur forel, zalm, makreel, zeebaars, zeilvis of tonijn om te roken.
 • 1/2 kopje gegranuleerde witte of lichtbruine suiker
 • 1/2 kopje tafelzout of koosjer zout
 • 1 kwart water
 • Paprika heeft de voorkeur vanwege de pittige smaak, maar je kunt elke smaakmaker, specerij of rub naar keuze gebruiken.
 • Verse kruiden ter garnering. Bij voorkeur peterselie, rozemarijn, salie, tijm of dille.
 • Citroenpartjes om te serveren

Ingrediënten voor het bereiden van een Cajun dry rub

Hier is nog een lijst met ingrediënten om een rub te maken voor degenen die graag zien dat hun vis pittiger is als hij wordt gerookt. Deze rub werkt goed bij de verschillende vissen die we hierboven noemden. Maar vergeet niet de hoeveelheid in evenwicht te brengen als u niet dezelfde hoeveelheid vis gebruikt als vermeld in deze handleiding.

 • 1/2 eetlepel cayennepeper
 • 1/2 eetlepel gedroogde tijm
 • 1/2 theelepel zout
 • 1 eetlepel uienpoeder
 • 1 eetlepel knoflookpoeder
 • 3 eetlepels paprikapoeder
 • 3 eetlepels zachte boter of margarine. Houd het opzij; Meng het niet met de rub.

Hulpmiddelen voor het roken van vis

Zoals eerder vermeld willen we geen details missen bij het roken van vis, daarom hebben we een lijst samengesteld met de dingen die je nodig hebt. Zorg dat ze klaar zijn voordat je begint met koken.

1. Een hoogwaardige voedselroker met geavanceerde bedieningselementen voor temperatuur en kooktijd. De Bradley Smoker is hier onze keuze.

2. Een grote kom

3. Plasticfolie

4. Een vlees thermometer

5. Gearomatiseerde Bisquetten. Dit is een manier om de smaak van de vis te verbeteren met gearomatiseerde rook. Bradley Bisquetten zijn hier onze keuze. Deze zaagselchips produceren schone, gearomatiseerde rook en doven zichzelf voordat ze in as veranderen.

De vis klaarmaken voor roken

Ja, dit is een aparte stap, want je moet hier heel voorzichtig zijn met de viskeuze. Ga voor een vette vis in plaats van een magere vis. Grote stukken vette vis blijven na het roken mals en sappig. Magere vis heeft de neiging droog en hard te worden na het roken. U kunt hierover met uw slager praten om de perfecte te krijgen. Houd ook de huid aan. Dit zal helpen het vlees op zijn plaats te houden. Na het roken krijgt het ook een schilferige, knapperige buitenlaag, terwijl de binnenkant sappig en zacht is. De hele vis moet worden ontkalkt. Verwijder bij grote vissen de ruggengraat. Houd bij kleinere vissen de ruggengraat aan één kant vast.

Bereid de marinade voor

Meng het zout, de suiker en de paprikapoeder met het water en laat het op laag vuur sudderen tot alles is opgelost. Laat het op kamertemperatuur komen en laat de vis er minimaal 6 tot 10 uur in weken.

Na het pekelen kun je de dry rub als marinade gebruiken om een extra pittige kick aan je gerookte vis te geven. Vergeet niet de vis te wassen nadat je hem uit de pekel hebt gehaald en hem droog te deppen.

Bekijk hier onze volledige catalogus met artikelen over pekelen en uitharden:
Wat is het verschil tussen beitsen, pekelen, marineren en uitharden?
Vlees genezen en roken voor het bewaren van voedsel thuis
Aanwijzingen voor het pekelen en drogen van uw vlees voor het roken van voedsel

Het roken van de vis

Zet de roker aan en laat hem voorverwarmen. We hebben hier een Bradley Smoker gebruikt met automatische voorverwarmings- en kooktemperatuurregelaars. U kunt de gebruikershandleiding raadplegen voor elk ander merk dat u gebruikt.

Om een hele forel te roken, stelt u de temperatuur in tussen 63 en 93 °C en kookt u tot de schil schilferig begint te worden, wat bijna een uur zal duren. De temperatuur en timing zijn vergelijkbaar met die van een hele forel als je zalmfilets rookt.

Gebruik altijd een vleesthermometer om te voorkomen dat uw vis wordt gerookt. Eenmaal klaar, serveer het heet en zinderend met partjes citroen en gegarneerd met kruiden naar keuze.

We hopen dat deze gids voor het roken van vis nuttig was voor beginners om met iets nieuws te experimenteren met hun voedselroker. Sla de Bradley-tips & -trucs niet over die we hier hebben gedeeld om die extra pit aan uw gerookte vis toe te voegen.

Voor meer geweldige ideeën over hoe u het meeste uit uw Bradley-roker, bekijk de geweldige artikelen op onze Bradley Smoker Blog over eten roken voor meer tips & trucs.