For those who forgot Valentine’s day……. We got your back!!

Voor degenen die het vergeten zijn Valentijnsdag……. We hebben je rug gekregen !!

Posted on: January 11, 2023Er zijn twee dagen dat mensen in de restaurantindustrie nooit, ooit, ooit, Moederdag en Valentijnsdag zullen vergeten. Omdat ze de twee drukste dagen voor restaurants zijn, plannen we voor hen weken van tevoren en niemand belt ziek.

Gekonfijte Gerookte Eend

Er zijn twee dagen die mensen in de horeca nooit en te nimmer zullen vergeten: Moederdag en Valentijnsdag. Omdat dit de twee drukste dagen zijn voor restaurants, plannen we ze weken van tevoren en niemand meldt zich ziek.

Dus als we deze dagen zelf willen vieren, moeten we creatief worden. Om de stress dit jaar te besparen, besloten mijn man en ik om Valentijnsdag ter plekke te gaan eten, en wel een week van tevoren! Wie zei dat Valentijnsdag op de 14e moest vallen?

Nu nog beslissen wat we gaan maken...

Met liefde in het brein kwam Frankrijk in mijn gedachten. De Fransen, een volk en een taal die synoniem staan voor liefde en passie, het is perfect voor Valentijnsdag!

En waarom zou je niet een beetje rook toevoegen aan de boterachtige en rijke smaken van de Franse keuken?

Omdat R nog nooit het genoegen heeft gehad eend te proberen, viel de keuze op het klassieke Franse gerecht Gekonfijte Eend.

Traditioneel is Gekonfijte Eend een gezouten eendenbout, op lage temperatuur gegaard in eendenvet. Zoutzouten is een eeuwenoude techniek voor het bewaren van voedsel, net als roken! En lage temperaturen klinken voor mij zeker als roker.

Je kunt borsten gebruiken in plaats van eendenpoten

Om dit klassieke gerecht in de roker te maken, kook je de eend niet in een bakje met vet. Eendenvet is uiterst brandbaar en we willen onze roker laten roken en niet laten vlammen.

Je krijgt goede resultaten als je eendenborst gebruikt in plaats van de poot, omdat de borst een grotere vetkap heeft dan de poot. Wanneer u de eendenborst in de roker kookt, met de vetkant naar boven, zal een deel van het vet daarom langzaam smelten en over het vlees druppelen. Ten slotte valt het veilig door de “V”-pan.

Zie het als zelfbedruipend! In plaats van de eend te zouten, is het beter om hem in een relatief droge marinade te marineren. Het zal meer een dikke pasta zijn met vergelijkbare ingrediënten als een traditionele gekonfijte eendzoutkuur.

Het gaat goed met aardappelen en kool

Conventie zegt dat gekonfijte eend geserveerd moet worden met aardappelen en gestoofde rode kool. Als alternatief werd de onze geserveerd met geroosterde kruidenaardappelen en ingelegde rode kool. Wij, Denen, zijn dol op onze zuurkool en er staat er altijd wel een paar op mijn conservenplank. Het resultaat is dat je een welkome verademing hebt van de rijke, boterachtige smaken van de eend en de aardappelen.

Met kaarsjes aan, een fles van mijn favoriete rode wijn open en bier voor hem (ik kan niet alles delen) was het tijd voor een Valentijnsdiner, een weekje te vroeg!

De eendenborst is geweldig geworden! Het vlees was niet alleen mals en sappig, maar vertoonde ook een knapperig velletje. Zeker een hit! Nu duck duck aan het voedselrepertoire van R heeft toegevoegd, zullen nieuwe voedselverkenningen steeds maar doorgaan. Maar dit wordt hopelijk een nieuw vast gerecht.

Recept voor gekonfijte gerookte eend

De Marinade

Je hebt één t nodigeetlepel grof zout, één theeleetlepel rozemarijn, vers, één theeleetlepel tijm, vers, drie teentjes knoflook, fijngehakt, sap van één citroen, één theelepel zwarte peper en een theelepeleetlepel olijfolie.

De Gekonfijte eend

Naast de twee eendenborsten gebruiken we twee tbsp eendenvet en 4-6 middelgrote witte aardappelen (zoals fingerling- of nugget-aardappelen). Breng op smaak met één teentje knoflook, fijngehakt, één theeleetlepel rozemarijn, vers, één theeleetlepel tijm, vers, één theelepel zeezout en ½ theelepel zwarte peper.

Recept voor ingelegde rode kool

Meng alle ingrediënten voor de marinade en schuur de vetkap van beide eendenborsten af.
Vervolgens moet u de eendenborsten in de marinade bedekken en ze een nacht, of maximaal 36 uur, in een diepvrieszak of afgesloten bakje plaatsen.

Nu is het tijd om de roker op te warmen

Wanneer de roker een temperatuur van 200 ° F bereikt, moet je de kruiden afvegen en de eendenborsten droogdeppen.

Rook eendenvet met de dop naar boven gedurende 1,5 tot 2 uur met eikenhouten bisquetten of totdat de eend een interne temperatuur van 150°F heeft bereikt. Terwijl de eend rookt, maak je de aardappelen klaar.

Het bereiden van de aardappelen

Terwijl je de oven voorverwarmt op 350 ° F, snijd je de aardappelen in vieren en verwarm je 1 eetlepel eendenvet.
Meng de aardappelen met warm eendenvet, knoflook, kruiden, zout en peper en verdeel ze over een bakplaat. Bak ze in de voorverwarmde oven gedurende 45 minuten tot een uur, of tot de aardappelen gaar zijn.

Afwerking en serveren

Om het gerecht af te maken, verwarm je een eetlepel eendenvet in een koekenpan op middelhoog vuur. Plaats vervolgens de gerookte eendenborsten, met de vetkant naar beneden, in de koekenpan om het vet dicht te schroeien en de eend gaar te maken (waardoor de temperatuur op 165 ° F komt).
 Serveer de eend met geroosterde aardappelen en zuurkool (vergeet de kaarsen en de wijn niet!)

Genieten!

Door Lena Clayton