Why You Need to Marinate Your Meat

Waarom jij Noodzaak om te marineren Jouw vlees

Posted on: January 17, 2023



De smaak en textuur van het vlees kunnen een eetervaring verbeteren of bederven. Het goede nieuws is dat je beide enorm kunt verbeteren door het vlees vóór het koken te marineren.

De smaak en textuur van het vlees kunnen een eetervaring verbeteren of bederven. Het goede nieuws is dat je beide enorm kunt verbeteren door het vlees vóór het koken te marineren.

Marineren is het proces waarbij voedsel, in dit geval vlees, in een gekruide vloeistof wordt geweekt voordat het wordt gekookt. Deze gekruide vloeistoffen worden marinades genoemd en er zijn verschillende soorten voor verschillende voedingsmiddelen.

Het proces verhoogt de smaak en maakt hardere stukken vlees malser.

Hieronder bespreken we hoe u marinades maakt, hoe u ze voor u kunt laten werken en hoe u de veiligheid bij uw vleesbereiding kunt garanderen.

Wat is een marinade?

Een marinade is een gekruide vloeistof waarin voedsel wordt geweekt voordat het wordt gekookt. Je kunt een marinade uit de winkel gebruiken of er thuis een bereiden. Zelfgemaakte marinades geven u controle over wat u consumeert en stellen u in staat creatief te zijn.

Normaal gesproken bevatten marinades vier hoofdingrediënten: zout, olie, smaakstoffen en zuur. In sommige gevallen wordt ook alcohol gebruikt.

Zout maakt het vlees zacht, waardoor het gemakkelijker te kauwen is. U kunt zeezout, koosjer zout of een zoute smaakmaker zoals Worcestershire gebruiken om uw marinade te bereiden.

Olie is op twee manieren nuttig. Ten eerste helpt het de gebruikte kruiden en smaakstoffen hun volle smaak vrij te geven. Ten tweede helpt het het vocht in het vlees vast te houden, waardoor het mals wordt. Je kunt olie halen uit yoghurt, olijfolie of karnemelk.

Gedroogde of verse kruiden en specerijen zijn een goede smaakbron. Je kunt hier zo creatief zijn als je wilt en smaken zoveel mogelijk mixen. Gember, knoflook, ui, munt en tijm zijn goede plekken om te beginnen.

Zuur verbetert de smaak van uw vlees. Veel marinades gebruiken zure vloeistoffen zoals azijn of citroensap zoals limoen of citroen.

Het goed mengen van ingrediënten in een marinade is van cruciaal belang. Als u kiest voor een kant-en-klare marinade, proef deze dan eerst om er zeker van te zijn dat u hem lekker vindt voordat u hem op uw vlees gebruikt.

Hoeveel marinade moet je gebruiken?

De consistentie van de marinade die u gebruikt, bepaalt hoeveel u gebruikt. Dunne marinades trekken sneller in het vlees.

Voor een pond rundvlees wordt een ½ kopje marinade aanbevolen. Afhankelijk van je smaak kun je nog iets meer gebruiken.

Hoe lang marineren

Het soort, de snit en de grootte van het vlees bepalen hoe lang u het marineert. Verschillende recepten zullen ook verschillende tijden aanbevelen.

Over het algemeen zijn dunnere stukken vlees gemakkelijker te marineren. Hardere stukken zoals rok- en flanksteaks kunnen echter in kleinere blokjes of plakjes worden gesneden.

Zeevruchten mogen niet lang in een marinade op zuurbasis worden bewaard, omdat het zuur het vrijwel onmiddellijk begint af te breken. 15 tot 30 minuten is voldoende tijd om vis te marineren zonder hem volledig af te breken.

Voor malse stukken vlees is 2 tot 8 uur voldoende tijd om de smaken in zich op te nemen. Hardere stukken vlees mogen niet langer dan 24 uur in een marinade op zuurbasis worden bewaard.

Het is belangrijk op te merken dat marinades alleen de buitenste laag van het vlees binnendringen. Ze sijpelen zelden in het midden van het vlees.

Langdurig marineren zal juist tegen je werken, vooral bij marinades op zuurbasis, omdat ze het vlees uitdrogen. Ze kunnen ook de kleur en smaak van het vlees beïnvloeden.

Ontdooi bevroren vlees voordat u het marineert.

Te nemen veiligheidsmaatregelen

Een geweldige smaak mag niet ten koste gaan van uw gezondheid. Er zijn belangrijke factoren waarmee u rekening moet houden bij het bereiden van uw marinade.

Containers

Gebruik niet-reactieve containers bij het bereiden van zure marinades. De meeste metalen reageren met zuren, dus voedselveilige kunststoffen verdienen de voorkeur boven aluminium kookgerei of aluminiumfolie. Glazen containers zijn een andere optie die u kunt overwegen.

Het gebruik van een hersluitbare plastic zak bespaart ook op de hoeveelheid marinade die u gebruikt, omdat het vlees hierdoor in direct contact komt met de marinade. Het is ook gemakkelijker om het vlees regelmatig om te draaien, zodat het vlees gelijkmatig in de marinade trekt.

Overgebleven marinade

Gebruik geen overgebleven marinade als saus naast uw gekookte vlees. Rauw vlees bevat schadelijke bacteriën die uw voedsel kunnen besmetten. Als u een saus bij uw gekookte vlees nodig heeft, bereid dan twee batches marinades in aparte bakjes. Als je geen saus nodig hebt, maar echt nodig hebt, kook de marinade dan minimaal 5 minuten voordat je hem serveert.

Temperatuur

De schadelijke bacteriën in rauw vlees vermenigvuldigen zich zeer snel onder warme omstandigheden, tussen 40 graden en 140 graden Fahrenheit (4 tot 60 graden Celsius). Om de kans op besmetting te verkleinen, marineert u in de koelkast, niet op kamertemperatuur of buiten.

Punten om te onthouden

Marineren vóór het koken is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat u mals en smaakvol vlees krijgt. Herinneren:

  1. Laat uw vlees niet langer dan 24 uur weken in een marinade op zuurbasis.
  2. Zuren reageren met de metalen in kookgerei. Marineer uw vlees in voedselveilige kunststoffen.
  3. Je kunt allerlei heerlijke zelfgemaakte marinades maken met olie, zout, zuur en kruiden.
  4. Dunnere stukken vlees trekken de smaken sneller in een marinade.
  5. Overgebleven marinade kan schadelijke bacteriën bevatten.

Wil je meer weten over kruiden? Bekijk de onderstaande artikelen:
Wat is het doel van het kruiden van uw vlees?
Worstbereiding en de professionele tips voor kruiden
Beroemde rubtypes gecombineerd met heerlijke recepten
Wanneer moet je het simpel houden: de beste stukken vlees om alleen zout en peper te gebruiken
Wat is een rub, waarom en hoe doe je dat?

Voor meer geweldige ideeën over hoe u het meeste uit uw Bradley Smoker kunt halen, kunt u de geweldige artikelen op onze pagina bekijken Bradley Smoker Blog over eten roken voor meer tips & trucs.