What’s the Difference Between Ground & Formed Bacon?

Wat is het verschil tussen Grond & Gevormd Spek?

Posted on: January 17, 2023



Bacon is een van de meest populaire rode vleeswaren en je kunt het toevoegen aan vele maaltijden.

Spek is een van de meest populaire rode vleessoorten en je kunt het aan veel maaltijden toevoegen.

Hieronder onderzoeken we wat spek is, verschillende manieren om spek te bereiden, het verschil tussen gemalen en gevormd spek en hoe je beide soorten thuis kunt bereiden. Ten slotte kijken we ook naar de voorzorgsmaatregelen die u moet nemen bij uw voorbereiding.

Wat is spek?

Op een heel basaal niveau is spek een stuk gezouten varkensvlees dat je zo kunt eten of als onderdeel van een recept kunt gebruiken. Spek is afkomstig van delen van een varken met een hoog vetgehalte, meestal de buik, de rug of de zijkant. Om een vers stuk varkensvlees in spek te veranderen, moet het vlees een rijpingsproces ondergaan.

Bij het traditionele rijpingsproces wordt het vlees enige tijd droog gewreven met zout en andere smaakmakers. Dit wordt droge uitharding genoemd en brengt doorgaans smaak aan het vlees en laat het rijpen om het klaar te maken voor opslag.

Na het uitharden wordt het spek vervolgens gewassen, gedroogd en vervolgens gerookt om nog meer smaak toe te voegen. Het rookproces kan warm of koud zijn, maar het uiteindelijke doel is om het spek op smaak te brengen en niet om het te koken. De houtsoort die u in de roker gebruikt, is een belangrijke factor waarmee u rekening moet houden, omdat deze grotendeels de uiteindelijke smaak van het spek beïnvloedt.

Hoewel wordt gezegd dat drooggezouten spek smaakvoller is, is het proces tijdrovend, dus geven meer mensen de voorkeur aan nat uitharden. Hier worden de traditionele kruiden gemengd om een pekel te creëren, en vervolgens laat men het spek weken. Daarna wordt het spek gespoeld, gedroogd en gerookt.

Zodra u klaar bent met het rookproces, is uw spek klaar om te koken.

Bekijk hier onze volledige catalogus met artikelen over het pekelen en drogen van uw vlees:
Wat is het verschil tussen beitsen, pekelen, marineren en uitharden?
Vlees genezen en roken voor het bewaren van voedsel thuis
Aanwijzingen voor het pekelen en drogen van uw vlees voor het roken van voedsel

Wat is gevormd spek?

Aan het begin van dit stuk zeiden we dat spek niet altijd van varkens wordt gemaakt. De afgelopen jaren hebben verschillende bedrijven producten ontwikkeld die je bij elk soort vlees kunt gebruiken om een spekachtig product te bereiden dat ‘gevormd spek’ wordt genoemd.

Deze producten bevatten additieven die de verschillende stukken vlees aan elkaar binden tot één heel stuk vlees. In veel gevallen worden ze verpakt als een kant-en-klare kruiden- en kuurset.

Je kunt kant-en-klaar spek kopen, maar je kunt het ook thuis bereiden. Dit laatste geeft je zowel controle over wat je consumeert als ruimte om zo creatief te zijn als je wilt.

Hoew om gevormd spek te maken

De procedure voor het maken van gevormd spek is eenvoudig. Eerst moet u uw rundvlees, wild, magere stukken varkensvlees of zelfs gevogelte klaarmaken om te koken. Als u mager wild wild gebruikt, zorg er dan voor dat u wat rund- of varkensvet achter de hand heeft.

Maak vervolgens de kruidenmix klaar. U kunt dezelfde hoeveelheden gebruiken als voor het uitharden van echt spek, afhankelijk van de grootte van het stuk vlees dat u wilt gebruiken. Doe het vlees in de molen en laat het middelmatig malen. Voeg wat magere gedroogde melk (NFDM) toe om te helpen met vocht en binding.

Meng alle ingrediënten goed totdat je een uniform mengsel hebt. Als u een mixer gebruikt, duurt dit 3 tot 5 minuten, maar het kan langer duren als u het met de hand doet. De volgende stap zal gemakkelijker zijn als je foliepannen bij de hand hebt, maar je kunt ook een bakplaat gebruiken.

Wikkel het mengsel stevig in huishoudfolie, zodat het vlees er gemakkelijker uit kan komen. Verpak de pannen zo dicht mogelijk voor betere resultaten. Zet de pannen in de koelkast en laat ze rusten. Je kunt ze 8 tot 24 uur bewaren. Dit zou het vlees de tijd moeten geven om een mooie plak te vormen.

Wanneer u voelt dat de plaat klaar is, verwijdert u het huishoudfolie en plaatst u uw pannen op het rookrek. Rook je gevormde spek zoals je normaal echt spek zou doen.

Is gevormd spek hetzelfde als gemalen spek?

Het simpele antwoord is nee. Voor alle duidelijkheid: gemalen spek is afkomstig van echt spek, en zoals we hebben gezien, kun je gevormd spek van elk soort vlees bereiden.

Je kunt van gemalen spek genieten als gebakken pasteitjes, het mengen tot een burger of gehaktbrood of het zelfs gebruiken om pastasaus een boost te geven.

Je kunt gemalen spek thuis bereiden, maar je kunt ook een kant-en-klaar pakket kopen.

Veiligheid eerst

Als u besluit gevormd spek te kopen, zijn er verschillende dingen waar u rekening mee moet houden. Ten eerste kun je er niet helemaal zeker van zijn dat het vlees niet besmet is met schadelijke bacteriën. Kook het spek grondig.

Twee: koop alleen voedsel met de juiste etiketten. De bewaar- en kookinstructies moeten ook goed worden aangegeven om de voedselveiligheid te garanderen.

Receptvideo voor gerookt spek

Wil je meer artikelen over spek lezen? Bekijk deze eens:
Hoe je spek thuis koud kunt roken
Wat geeft spek zijn traditionele rokerige smaak?

Voor meer geweldige ideeën over hoe u het meeste uit uw Bradley Smoker kunt halen, kunt u de geweldige artikelen op onze pagina bekijken Bradley Smoker Blog over eten roken voor meer tips & trucs.