Tips & Tricks for Making Your Very Own Jerky

Tips en trucs om te maken Je eigen schokkerig

Posted on: January 12, 2023Jerkachtig maken is een stuk eenvoudiger dan je misschien denkt. Zo goed als in de winkel gekocht jerky kan zijn, zelfgemaakt schokkerig is fenomenaal! Hier zijn een paar trucs en tips om u te helpen aan de slag te gaan.

Jerky maken is een stuk eenvoudiger dan je zou denken. Hoe goed een in de winkel gekochte jerky ook is, zelfgemaakte jerky is fenomenaal! Hier zijn een paar trucs en tips om u op weg te helpen.

 Kies de magerste snit die u kunt vinden

Als we ander voedsel roken, zoeken we meestal naar vet en goed gemarmerd vlees. Bij het maken van jerky willen we het vetgehalte zo laag mogelijk houden, omdat we het vlees gaan uitdrogen.

Te veel vet zorgt er niet alleen voor dat het vlees niet goed uitdroogt, maar het wordt in korte tijd ook ranzig. Natuurlijk kun je jerky maken met rundvlees, zoals we allemaal goed en wel weten. Toch kun je uitstekende jerky maken met mager vlees zoals wild en eland. Ronde biefstuk, ronde biefstuk of zijsteak zijn allemaal goede magere stukken en uitstekende keuzes voor het maken van schokkerig.

Het vlees bereiden

Haal het vlees uit de koelkast en begin onmiddellijk met de bereiding. Omdat zeer koud vlees het gemakkelijkst in dunne plakjes te snijden is, kunt u overwegen het even in de vriezer te leggen voordat u het gaat snijden.

Snijd het vlees langs de draad in reepjes van ¼ inch dik en verwijder al het vet terwijl u het snijdt. Marineer het een nacht. Haal de volgende dag het vlees uit de marinade, maar spoel het niet af.

Wees creatief met je marinade. Gebruik Aziatisch geïnspireerde ingrediënten zoals gember en mirin, of ga de zuidwestelijke route en probeer Cajun-kruiden en limoen toe te voegen. De belangrijkste conserveringsmethode bij jerky is het drogen, niet noodzakelijkerwijs het pekelen of uitharden, zoals bij andere projecten. Je kunt hier dus een beetje wild gaan met smaak.

Het vlees drogen

Hang de jerky aan vleeshaken in je smoker en droog de jerky op 140°F zonder rook om het oppervlak te drogen.

Begin met roken

Voeg wat bisquetten toe aan de roker. Probeer Apple, Cherry, Hickory of Mesquite en zet de temperatuur op 165°F, terwijl je 2-3 uur rookt. Verhoog de temperatuur nog eens 10 graden en rook tot het klaar is. Je weet dat de jerky klaar is als je hem buigt en hij begint te rafelen. Als je het langer rookt, tot het punt waarop het breekt als je het buigt, zal de jerky langer houdbaar zijn, maar zal hij minder lekker zijn.

Hoe u het veilig kunt bewaren

Omdat dit vlees niet volledig uitgedroogd is (ik kon er op dat moment nog niet op kauwen) en omdat er geen kuren en culturen worden gebruikt, moet je eraan denken om de jerky in de koelkast te bewaren. Het gaat lang mee, en als je het in een koele en gereguleerde omgeving bewaart, gaat het nog langer mee!

Bekijk enkele van onze eenvoudig te maken schokkerige recepten hier.