Smoked Cherry Old Fashioned

Gerookt Kers Oubollig

Thomas Karlstein

Vandaag gaan we buiten het gebruikelijke rookkader.

Ingredients

4-5 gerookte kersen of rauwe bigar (70°C/1u)

5 cl Woodford Reserve Bourbon (Kentucky puur)

2 cl suikersiroop

een paar scheutjes Angostura

een klein scheutje sodawater

Preparation

Er zal geen spek zijn. Geen borststuk, zelfs geen elandhart, gerookt vanille-ijs of zoute drop.

Vandaag is het vrijdag en op vrijdag geniet je van een vrijdagborrel, desgewenst een TGIF-cocktail - Smoked Cherry Old Fashioned. Ik heb het TGIF-cocktail-ding toegevoegd, zodat het hoofdkantoor van Bradley in Engeland op een dag tenminste zal begrijpen wat hier werkelijk wordt geschreven. Hier in Zweden weten we al dat het een vrijdagborrel heet.

In eerste instantie wilde ik je een beetje slim vertellen dat Old Fashioned een van de weinige drankjes is die een naam aan een glas gaf; het ouderwetse glas. Toen viel het mij op dat er champagne-, bier- en wijnglazen zijn. Ik had pech met denken. Klein minpuntje is dat er maar weinig cocktails zijn waar een bril naar vernoemd is. Tom Collins misschien, maar daar heb ik het gevoel dat het longdrinkglas meer geaccepteerd voelt. Dit doet mij afvragen: wat was er eerst? De cocktail Old Fashioned of het glas Old Fashioned? Het juiste antwoord is het glas. Het heette gewoon iets anders: "een ijsje met rotsen".

Er wordt gezegd dat The Old Fashioned voor het eerst werd geserveerd aan het einde van de 19e eeuw in de Verenigde Staten. Eerder, aan het begin van deze eeuw, begonnen mensen over ‘cocktails’ te praten, maar dat duurde lang voordat barmannen en bloggers er mixologie van maakten.

De ingrediënten waren nog steeds eenvoudig en weinig en wat een cocktail definieerde was nog steeds onduidelijk. Een krantenredacteur die werd gevraagd het woord cocktail uit te leggen, schreef: "...een krachtige hersenschudding van sterke drank, bitters, water en suiker." Een ouderwetse. Waar het drankje precies voor het eerst werd geserveerd is onduidelijk, de meningen lopen uiteen. Leuk weetje is echter dat de stad Louisville de drank haar officiële stadsdrank heeft genoemd. Elk jaar wordt tijdens de eerste twee weken van juni de "Ouderwetse Veertiendagen" gevierd. De twee weken voorafgaand aan Nationale bourbondag op 14 juni. Ook The Old Fashioned als fenomeen en cocktail kreeg een enorme boost toen de hoofdpersoon van Mad Men er vrijwel voortdurend aan nipt.

Er zijn talloze variaties op de ouderwetse gemaakt. Terwijl sommigen discussiëren of het bourbon of roggewhisky moet zijn, leun ik ondertussen graag achterover en geniet ik van een gin in plaats van de whisky. Onze ouderwetse van vandaag is echter iets bijzonders.

In deze cocktail heb ik gerookte bigara's rechtstreeks uit de Bradley-roker gemengd. Stel je een maraschino 2.0 voor. De Bigar raws worden een uur gerookt op 70°C, uiteraard met kersenbriketten.

Als basis gebruik ik Woodford Reserve Bourbon, voeg een beetje suikersiroop, een paar scheutjes Angostura bitters en een scheutje frisdrank toe. Deze Old Fashioned is verschrikkelijk spannend in de mond.

Nu moet ik gaan zitten en een slokje nemen, want als ik nog een keer Ouderwets schrijf, gaan mijn ogen bloeden.

Methode:

Start de Bradley smoker en stel de temperatuur in op 70°C.

Ontkern de kersen, de makkelijkste manier is met een kersenboor.

Als de rook heet is, rook je de kersen een uur lang.

Laat vervolgens afkoelen.

Pureer 6-8 kersen op de bodem van een ouderwets glas.

Meng in een mengglas met ijs bourbon, suikersiroop en Angostura.

Voeg ijs toe aan het Old Fashioned-glas, zeef de drank, scheutje frisdrank en roer met een barlepel.

Het is beter om de hoeveelheid frisdrank geleidelijk te verhogen, dan te veel dons in één keer.

Kers
 Hout

Kersenbisquetten voor Bradley-rokers

Kersenbisquetten zorgen voor een mild, zoet en fruitig aroma, perfect voor het roken van gevogelte, vis, zeevruchten, rundvlees, varkensvlees, lamsvlees, watervogels, groenten en kaas.

Shop Now