Bradley Smoked Confit of Duck Legs & Garlic

Bradley rookte Confit van eendenpoten & Knoflook

Sandra Tate

Confit is een traditionele Franse methode van koken en bewaren door zouten en onderdompeling in weergegeven vet. Afgedaan in het vet waarin het wordt gekookt en op een koele plaats wordt opgeslagen, kan het enkele maanden duren. Deze maand begon ik een niveau verder te nemen en rook te introduceren.

Ingredients

Ingrediënten - porties 4

4 gerookte poten gekonfijte eend

4 teentjes gekonfijte knoflook

1-2 eetlepels gerookt ganzenvet

2 blikjes flageoletbonen

1 takje verse rozemarijn

200 g babybladspinazieblaadjes

1 grote tomaat, ontpit en in kleine blokjes gesneden

zout peper

Preparation

Bereiding van de gekonfijte eendenpoten en knoflook

Maak eerst de eendenpoten klaar door de pezen aan de onderkant van de poot af te snijden, omdat het vlees dan wil slinken. Wrijf voor 4 eendenpoten 40 g zout vooral op de vleeskant en een beetje op de huidkant. Dek af en laat 2 uur staan. Er zal vloeistof omheen plassen, afspoelen, laten uitlekken en droogdeppen met keukenpapier. Leg de poten naast elkaar, met het vel naar boven, in een nauwsluitend, diep blik, samen met 4 gepelde, dikke teentjes knoflook en een groot takje rozemarijn. Schraap de inhoud van een blikje puur ganzenvet van 340 gram (verkrijgbaar bij de meeste grote supermarkten) over de poten en zorg ervoor dat het niveau van het vet niet te dicht bij de bovenkant van het blik komt als het zachtjes borrelt.

Om de gekonfijte eend en knoflook te roken

Vul de Bradley Smoker Stack met appelhoutbisquetten en stel de temperatuur in op 120°C. Laat de bovenste ventilatieopening open om de circulatie en een lichtere rookconcentratie te behouden. Plaats de gekonfijte vis in de roker en verwijder hem na 90 minuten, zodat de poten met de huid naar beneden draaien. Ga nog eens 90 minuten door. Verwijder en laat afkoelen voordat u het overbrengt naar een opslagcontainer, compleet met vet en teentjes knoflook. Bewaar in de koelkast tot gebruik. Gooi de rozemarijn weg.

 

Methode

Verwarm de oven voor op 180°C

Haal de eendenpoten uit het ganzenvet en schraap eventueel achtergebleven vet terug in de bak (dit kostbare gerookte vet kan worden gebruikt om geroosterde of gebakken aardappelen te koken en op smaak te brengen, cassoulet te maken, of een rokerige bel en piepen). Leg ze op een braadslede en kook gedurende 30 minuten of tot ze goudbruin en gloeiend heet zijn. Haal opnieuw het vet uit de bakplaat terug.

Smelt tegen het einde van de kooktijd voor de poten 1-2 eetlepels gerookt ganzenvet in een pan, voeg de teentjes gekonfijte knoflook toe en druk ze met de achterkant van een lepel aan tot een romige puree. Spoel de flageoletbonen af en voeg ze samen met kruiden naar smaak en een takje rozemarijn toe aan het vet. Dek af en verwarm zachtjes gedurende 6-8 minuten. Voeg de jonge spinazieblaadjes toe en doe ze bij de bonen, roer voorzichtig en kook tot ze geslonken zijn. Vouw de in blokjes gesneden tomaat erdoor en verdeel over voorverwarmde borden. Leg er een gekonfijte eendenbout op en serveer met knapperig brood of gebakken aardappelen.