alt="smoked risotto"

Gerookt Risotto Recept met TED -lezer



Maak je klaar om je risotto -game te verhogen met dit onweerstaanbare gerookte risotto -recept.

Ingredients

Gerookte Arboriorijst:

4 kopjes Arborio-rijst

2 eetlepels verse rozemarijnblaadjes

Risotto:

3 eetlepels olijfolie

1 kopje gerookte Arborio-rijst (recept hierboven)

2 eetlepels gerookte knoflook, gehakt (recept hierboven)

½ kopje + ¼ kopje witte wijn

4 kopjes kippenbouillon

1 kopje gerookte uien, in plakjes gesneden (recept hierboven)

1 kopje gerookte pruimtomaatjes, gehakt (recept hierboven)

1 kopje gerookte zoete rode paprika, gehakt (recept hierboven)

¼ kopje gerookte hete chilipepers, gehakt (recept hierboven)

Zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak

½ kopje mascarpone-kaas

Verse rozemarijnblaadjes, gescheurd

¼ kopje parmezaanse kaas, geraspt of geschoren

1 Citroen, gehalveerd

Roken van uien, knoflook, paprika en tomaten:

2 grote witte uien, gehalveerd, elk half in vieren (partjes)

24 Dikke teentjes knoflook, gepeld

4 Zoete rode paprika’s (herder of bel)

4-8 Hete rode chilipepers

8 Pruimtomaatjes, in vieren

Kosjer zout, naar smaak

Rooktemperatuur: 200ºC

Bisquette-smaak: Esdoorn of Hickory of Eik of Appel

Rokertijd: 4 tot 6 uur

4 Bradley rookrekken

Aluminiumfolie

1 Grote pan

1 Mason-pot

Preparation

Gerookte Arboriorijst:

4 kopjes Arboriorijst, 2 eetlepels verse rozemarijnblaadjes, gescheurd.

Neem een rek en wikkel het strak in aluminiumfolie. Gebruik de naald van een injectiespuit of iets dergelijks en prik veel kleine gaatjes door de folie zodat de rook kan binnendringen. Maar niet te groot, want dan valt de rijst door de gaatjes.

Opmerking: je kunt desgewenst een aluminium pan gebruiken, maar ik heb ontdekt dat hoe meer verspreid je de rijst op het rek kunt hebben, hoe beter de rookpenetratie ontstaat.

Meng in een grote kom de rijst en de gescheurde rozemarijnblaadjes. Giet het mengsel op de foliepan en verdeel het gelijkmatig over de folie. Doe het in de roker en rook ongeveer 6 uur, of totdat de rijst bronskleurig begint te worden (de enige echt merkbare verandering aan de rijst). Zorg ervoor dat je de rijst elk uur zachtjes roert, omdat dit zorgt voor een gelijkmatigere rookvorming op de rijst.

Opmerking: ik gebruik mijn handen om de rijst te verplaatsen. Tip: Het is belangrijk om de luchtvochtigheid zo laag mogelijk te houden, omdat je een droge rook wilt, zodat de rijst geen vocht opneemt.

Haal de rijst uit de roker en laat hem volledig afkoelen. Eenmaal afgekoeld, verpakt u de rijst vacuüm of bewaart u hem in een stenen pot gedurende minimaal 24 uur vóór gebruik. Let op: een ongeopende pot gerookte rijst is maximaal 6 maanden houdbaar, dus maak de rijst gerust van tevoren klaar. Voor 4 kopjes.

Roken van uien, knoflook, paprika en tomaten:

Plaats de uienpartjes, knoflook, rode paprika, hete chilipepers en pruimtomaatjes op gelijke afstand van elkaar op de roosters. Breng op smaak met koosjer zout. Plaats het in de roker en rook op middelhoog vuur, ongeveer 180-200ºC, gedurende ongeveer 3-4 uur, of totdat de groenten zacht en goudbruin zijn. Haal uit de roker en zet opzij om af te koelen. Maakt een verscheidenheid aan gerookte groenten.

Risotto:

Verwarm de olijfolie in een pan met dikke bodem op middelhoog tot middelhoog vuur. Voeg de gerookte Arboriorijst toe en laat de rijst ongeveer een minuut licht roosteren in de olie, onder voortdurend roeren. Voeg de knoflook toe en voeg dan de witte wijn toe, onder voortdurend roeren. Voeg langzaam kippenbouillon toe, ½ kopje per keer, terwijl de rijst kookt en de vloeistof absorbeert. Als het dik wordt, voeg dan meer vloeistof toe. Dit duurt ongeveer 20 minuten.

Als de rijst bijna klaar is, voeg je de gerookte ui, tomaten, zoete en hete pepers toe. Goed roeren. Voeg de resterende ¼ kopje wijn en een snufje zout en peper toe. Voeg mascarponekaas toe en roer tot het is opgenomen. Voeg de gescheurde rozemarijnblaadjes en Parmezaanse kaas toe. Goed roeren. Ga door met koken.

Terwijl de risotto kookt, plaats je de helft van de citroen op de grill, met het vel naar beneden, om lichtjes te grillen.

Doe de risotto in kommen en garneer met een scheutje gegrilde citroen en een paar rozemarijnblaadjes. Garneer met extra Parmezaanse kaas en serveer direct.