Bradley Smoked Bacon

Bradley Gerookte bacon

Sandra Tate

Ik nam de leiding over mijn Bradley -roker met een gezonde mengeling van opwinding en angst, niet in het minst sinds de voorbereidende lezing die ik had gedaan net zo verwarrend was als het nuttig was.

Ingredients

(Voor 2 personen)

50 g licht gerookt spek, in reuzel gesneden

4 vrije-uitloopeieren

10 g boter

1 eetl crème fraiche

2 sneetjes knapperig brood

zout peper

Preparation

Natuurlijk verlang ik ernaar om mijn eerste kant van perfect gerookte zalm aan te snijden, of een gerookte oester in de binnenkant van een haasbiefstuk te schuiven, maar het beste is om te leren kruipen voordat je in een dure galop gaat. Buikspekreepjes leken dus een goed startpunt, erg goedkoop, maar ook extreem veelzijdig als ze succesvol waren.

Met een dikte van slechts 2 cm zouden de buikstrips gemakkelijk uitharden, mooi uniform, geen dikke plekken.

Genezing:

Ik gebruikte een 3:1 mengsel van zout en lichtbruine suiker en legde de stukjes eroverheen en bedekte ermee. Afgedekt en een nacht in de koelkast bewaard, produceerde het veel vloeistof en was het van lichtroze varkensvlees naar roodbruine baconkleur veranderd (op zichzelf al een genot voor de beginner!) en voelde het stevig aan.

Ik spoelde het af en liet het een paar minuten weken, depte het droog en sneed een paar dunne plakjes om uit te proberen bij de veeleisende zoon.

Droog gebakken kleurde het prachtig, produceerde helemaal geen vloeistof en smaakte schrikbarend goed. Voor een beginner is dit een geweldige bouwer van zelfvertrouwen en ik raad je ten zeerste aan om het te proberen. Wat ik van mijn zoon wist te redden, ging een paar dagen terug naar de koelkast, waar het nog wat verder droogde voordat ik het koud rookte.

Rookmethode:

Probleem nummer één; de roker steeg vrij snel naar 30°C, te warm voor koud roken. De koude rookadapter is essentieel, zelfs bij koud weer. Dat opgelost, ik gaf het spek maar een korte rooktijd van 30 minuten (persoonlijke voorkeur voor licht gerookt voedsel) en deze keer werd het spek in reuzel gesneden *. Omdat spek in de detailhandel ongeveer drie keer zo duur is als buikspek, zou ik er misschien een vaste gewoonte van kunnen maken om 's nachts spek te maken. Zoals je op mijn foto kunt zien, was het ontbijt een smakelijke traktatie. Opnieuw bakte ik het droog, waardoor er knapperig reuzel ontstond en genoeg spekvet om een dikke snee van mijn eigen zelfgebakken brood goudbruin te bakken. Romig roerei toevoegen en presto! een heel gelukkige echtgenoot.

*Een speksnijder? Ik geef zelf de voorkeur aan een rustiek stuk, en reuzel is zo veelzijdig voor salades, stoofschotels, omeletten, taarten enz., waarom zou je die kosten maken?

Frituur het spek goudbruin en krokant. Haal het er met een schuimspaan uit en houd het warm. Zet de pan terug op het vuur en bak de sneetjes brood goudbruin in het resterende spekvet. Leg de plakjes op voorverwarmde borden.

Veeg de pan schoon en plaats hem terug in de kachel. Smelt de boter en de crème fraîche op middelhoog vuur tot ze borrelen. Breek de eieren erdoor, voeg een beetje zout en peper toe en klop losjes met een vork tot een romig mengsel (niet te gaar om de wrongel te laten drogen!).

Verdeel de scramble over het brood en bestrooi rijkelijk met knapperig spek. Serveer onmiddellijk.