gerookt Aardappelworst Recept
Dit recept voor gerookte Zweedse aardappelworst is al generaties lang het kerstavonddiner van onze familie. In feite is dit een recept voor verse worst. Als je het gaat roken, gebruik dan de juiste hoeveelheid Cure #1. Misschien moet je een beetje spelen met de hoeveelheid water. Gebruik meer of minder water om de gewenste consistentie te krijgen. Het hangt af van het watergehalte van de aardappelen. Meestal voeg ik ongeveer een kopje water meer toe, zodat de worst tijdens het koken niet te droog wordt. U kunt het invriezen, koken of bewaren in een gekoelde pekel met zout water tot gebruik. Dit blijft een week zo, wat voor ons werkt, aangezien dit het kerstavond- en oudejaarsdiner is.
Ingredients
Voor ongeveer 15 pond. totaal met het toegevoegde water
4 pond mager varkensvlees
4 kg mager rundvlees
4 pond aardappelen
1½ Qts water
1 fles gehakte ui (2 1/2 oz.)
3 eetlepels zout
1 eetl witte peper
1 eetl piment
Preparation
Maal varkensvlees en rundvlees 2 keer samen.
Maal varkensvlees, rundvlees en gesneden aardappelen één keer samen.
Meng de resterende ingrediënten en water tot alles goed gemengd is.
Spul in middelgrote omhulsels.
De hoeveelheid water die u nodig heeft, is afhankelijk van het watergehalte van uw aardappelen.
Worst kan worden ingevroren, gekookt of bewaard in een gekoelde pekel met zout water tot gebruik.
Als u de worst in pekel bewaart, gebruik dan een bak die groot genoeg is om de worst in te bewaren en houd hem ondergedompeld in de pekel met 3 ton zout en voldoende water om hem te bedekken. De zout/waterconcentratie is ongeveer hetzelfde als het recept. Bij een te sterke pekel zal het zout via osmose naar de worst worden overgebracht.
Dit blijft een week zo.