Bradley Smoked Mackerel Pate

Bradley Gerookte makreel Paat

Sandra Tate

Makreel is een heerlijk vette, volle gearomatiseerde vis en smeekt om te worden gerookt.

Ingredients

400 g gerookte makreel, vel verwijderd

200 gram roomkaas

1 eetlepel mierikswortelroom

sap van een citroen

1 eetl fijngehakte peterselie

sneetjes zuurdesembrood, geroosterd

partjes citroen om te serveren

Preparation

Ze zijn nu in overvloed gearriveerd rond de kusten van Groot-Brittannië en vormen de perfecte reden om uw Bradley Smoker deze Pasen aan te steken (of zou dat moeten zijn).

Meng voor 800 g makreel, gefileerd en schoongemaakt, 50 g zout met 50 g lichtbruine suiker en het sap van een citroen.

Wrijf de kuur in de vleeskant van de vis en leg hem vlees tegen vlees in een goed sluitend bakje.

Laat het 30 minuten intrekken, spoel het vervolgens grondig af, dep het droog en leg het op Bradley-staaldraadmanden, op enige afstand van elkaar.

Laat de filets een uur drogen op een koele, luchtige plek (niet in de koelkast).

Verwarm de Bradley Smoker tot 65°C - 75°C, plaats er 3 eikenhouten bisquetten in en rook ongeveer 1 uur of tot ze gaar zijn. Laat afkoelen en zet vervolgens in de koelkast.

Opmerking van de uitgever: Als u niet zelf kunt vangen, maar wel een goede visboer heeft, weet u zeker dat u die ochtend de meest verse makreel heeft gevangen. Voor het beste resultaat moet je het dezelfde dag bereiden (koop genoeg om te roken, en een paar om vers van de grill te serveren, als je de enorme veelzijdigheid van deze heerlijke vis wilt waarderen). Voor rookdoeleinden kunt u het beste de visboer vragen de vis te fileren. Verwijder eventuele sporen van donkere, bloederige delen van de vis, anders zal de smaak met een bittere nasmaak worden aangetast. Eenmaal gerookt blijven de filets maximaal 5 dagen goed in de koelkast, maar (zoals bij de meeste dingen) hoe verser ze zijn, hoe beter ze zullen zijn.

Je hebt voldoende filets nodig om dit als voorgerecht of lichte lunch te maken - en een deel kun je bewaren voor een andere dag. Ontbijt van gerookte makreel met gepocheerd ei is een echte winnaar.

Methode:

Bereid en rook de makreel volgens de bovenstaande instructies.

Laat volledig afkoelen, wikkel het in vetvrij papier en zet het in de koelkast.

Verwijder het vel van de makreel (en het donkerbruine vlees - als je kieskeurig bent over de presentatie!) en eventuele botten die je tegenkomt (kleine zijn geen probleem voor de keel), en pel het vlees vervolgens voorzichtig met de vingers.

Bewaar 100 g van de in vlokken gesneden vis.

Doe de overgebleven gerookte makreel in een kom en trek de vlokken grof met twee vorken (bewaar wat textuur).

Meng de roomkaas en de mierikswortel erdoor en breng op smaak met citroensap.

Spatel de gehakte peterselie erdoor en schep royale hoeveelheden op warme toastjes.

Garneer ten slotte met wat van de achtergehouden makreel en bestrooi met nog meer peterselie.

Serveer met een schijfje citroen.

Eik
 Hout

Eikenhouten bisquetten voor Bradley-rokers

Het meest veelzijdige hout van allemaal is eiken. Past bijzonder goed bij gevogelte, rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en wild.

Shop Now