Bradley Smoked Sprats & Seeded Soda Bread

Bradley Gerookte sprats & Gezaaid frisdrankbrood

Sandra Tate

Sprats zijn onhandig om zich voor te bereiden, maar de moeite waard.

Ingredients

(serveert 6)

750 g zeer verse sprot

20 g zout

serveren:

partjes citroen

takjes waterkers

voor het frisdrankbrood:

400 g gewone bloem

100 g volkoren volkoren

20 g gemengde geroosterde zaden

1 afgeronde theelepel zuiveringszout

1 theelepel zout

340 ml warme melk

40 g gesmolten boter

1 eetl. citroensap

Preparation

Sprotten bereiden:

Gebruik een klein, scherp mes dat netjes langs de buik is gesneden, trek de ingewanden eruit en spoel af.

Snijd nu de kop af en duw een duim voorzichtig naar beneden in de sprot aan weerszijden van de ruggengraat om deze los te maken voordat je hem netjes uit de vis trekt (de staart komt erbij).

Knip nu langs de buikrand om sporen van de vin te verwijderen. Ik kocht 750 gram sprot en telde er 40! Het kostte veel tijd en geduld, maar het resultaat waren prachtige kleine filets, bijna zonder botten. Gewoonweg heerlijk als lunch of als voorgerecht

Methode:

Eenmaal gefileerd, bestrooi de sprotfilets met zout en laat ze 15 minuten staan.

Spoel af en dep volledig droog met keukenpapier.

Zet de Bradley Smoker klaar met verschillende kersenbisquetten in de stapel. Verwarm de kast tot 70°C.

Leg de filets per twee (van vlees tot vlees) op een rooster en doe ze in de roker boven een lekbak.

Rook ongeveer 45 minuten - 1 uur, laat afkoelen en zet in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Doe alle droge ingrediënten voor het sodabrood in een grote kom en meng ze lichtjes met de vingers.

Maak een kuiltje in het midden en giet de melk, gesmolten boter en citroensap erin.

Meng de ingrediënten tot een licht plakkerig deeg en leg het vervolgens op een met bloem bestoven oppervlak.

Kneed een minuut en vorm er een bal van.

Leg het op een met bloem bestoven bakplaat en druk het een beetje plat met een deegroller voordat je het traditionele kruis aan de bovenkant maakt door op het handvat van een houten lepel te drukken.

Bak gedurende 30 - 40 minuten tot ze bruin en knapperig zijn.

Serveer de gerookte sprot met partjes citroen, waterkers en warm sodabrood.

Kers
 Hout

Kersenbisquetten voor Bradley-rokers

Kersenbisquetten zorgen voor een mild, zoet en fruitig aroma, perfect voor het roken van gevogelte, vis, zeevruchten, rundvlees, varkensvlees, lamsvlees, watervogels, groenten en kaas.

Shop Now