Irish Boxty with Hot Smoked Salmon

Irish Boxty met Hot Gerookte zalm

Dan Shahin

Boxty, een traditionele Ierse aardappelpannenkoek, is het perfecte vat voor een groot aantal toppings. Wij kozen ervoor om het af te maken met Warm Gerookte Zalm met Gerookte Asperges en Crème Fraiche, maar een klassieke combinatie van Gerookt Bacon en Ei doet het ook prima! Eigenlijk kan alles met Boxty.

Ingredients

Voor de Boxty

1 ½ kopjes geraspte rauwe aardappelen

1 kopje bloem voor alle doeleinden

1 kopje overgebleven aardappelpuree

1 ei

1 eetlepel magere melk

¼ kopje olijfolie

zout en peper naar smaak

Voor de warmgerookte zalm

2zalmfilets

¼ bruine suiker

1 eetlzout

1 el gemalen zwarte peper

1 kopje crème fraîche

Een garnering (we gebruikten tuinkers, maar groene ui, peterselie, dille, etc.)

Preparation

Methode:

Laat het vel op de zalm zitten. Als de filet meer dan 2,5 cm dik is, snijd het vlees dan elke 5,5 cm tot 3 cm in, ongeveer 1,5 cm tot 3/8 cm diep, evenwijdig en in de richting van de ribbe. Schuim de zalm in met plantaardige olie. Het moet volledig bedekt zijn, maar mag niet druipen van de olie.

Bestrijk de zalm rijkelijk met een mengsel van suiker en zout. Voeg gerust andere specerijen en kruiden toe aan de rub, zoals dille, droge mosterd of uienpoeder. Wrijf het mengsel van suiker, zout en kruiden in de filet.

Wikkel de zalmfilets vlees tegen vlees in plasticfolie en leg ze minimaal 2 uur in de koelkast.

Na het uithardingsproces legt u de zalm op een rooster met de velkant naar beneden en in uw voorverwarmde roker op 80°C gedurende 2,5 tot 3,5 uur. (De tijd varieert afhankelijk van de filetgrootte. Ik raad aan om ze na 2 uur te controleren).

Bereid de asperges voor door het houtachtige deel van de stengel af te breken. Bestrijk ze licht met olijfolie en bestrooi ze met zout. Rook op bovenste rek gedurende ca. 90 minuten.

Als je zalm bijna klaar is, doe je de geraspte aardappelen met bloem in een grote kom. Roer de aardappelpuree erdoor tot alles gemengd is. Klop in een aparte kom het ei en de magere melk samen; meng door de aardappelen. Breng op smaak met zout en peper.

Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg het aardappelmengsel toe en vorm pasteitjes met een diameter van ongeveer 2 inch. Bak aan beide kanten goudbruin, 3 tot 4 minuten per kant. Laat uitlekken op een met keukenpapier beklede plaat. Beleg met de gerookte zalm, een klodder crème fraîche en bestrooi met tuinkers of wat in dunne plakjes gesneden groene ui ter garnering.

Boxty is een veelzijdige basis voor vele soorten toppings. Lekker met een traditionele topping van gerookt spek en ei, of iets unieks zoals gerookte eendenborst met een fruitige compote voor een zoete en hartige verwennerij.