Ongelooflijk Gekonfijte gerookte zalm Recept
Geniet van de zoete en rokerige smaken van dit gekonfijte zalmrecept! Gehardd in een eenvoudige mix van demerara -suiker en grof zout, wordt de zalm vervolgens bekleed in een heerlijk snoepglazuur gemaakt met rode wijn, donkere rum, bruine suiker en honing of ahornsiroop, en langzaam gerookt tot in de perfectie.
Ingredients
Zalm
1 kg - 2 kg Demerara of natuurlijke bruine suiker
7/8 - 1 kopje grof zout (niet meer dan een kopje)
Zet apart voor later (optioneel):
8 teentjes geperste knoflook
Kleine palm vol gemalen peperkorrels
2 theelepels geraspte verse gember
Geraspte schil van 1 sinaasappel
½ theelepel rode chilivlokken
½ Theel Cyenne
Voeg geen vloeibare kruiden toe, omdat dit de zout/suikerverhouding in gevaar kan brengen. Persoonlijk heb ik echter ongeveer 100 ml donkere rum in de pekel gestopt.
Snoepglazuur:
4 Oz rode wijn
4 Oz donkere rum
2 kopjes bruine suiker
1 kopje honing of ahornsiroop
Peper/cayennepeper (optioneel)
Preparation
Roker temperatuur:
Probeer 100-125 te behoudenºF (langzame rook)
Pekel:
Meng suiker en zout door elkaar.
Zalm pellen en ontbeenen, en donker vlees afsnijden voordat u het rookt. Gebruik geen buikstrips, deze zijn te vet.
Snij de zalm in stukken zoals nuggets van 1″ x 1″ of reepjes van 2″ x 6″ en ¼" dik.
Bedek de bodem van een plastic container met een ¼″ zout/suikermengsel.
Plaats grotere, dikkere stukken zalm op het mengsel.
Ga door met het aanbrengen van laagjes pekelmengsel/zalm totdat alle zalm bedekt is. Plaats in de koelkast. De pekel lost snel op en begint vloeistof uit de zalm te trekken.
Nu om je zalm te snoepen:
Verhit wijn, rum, suiker, honing/ahornsiroop in een pan. Er zijn een paar manieren om je zalm te snoepen. Het is jouw keuze, veel plezier, experimenteer.
Glazuur kan meerdere keren worden aangebracht tijdens het rookproces.
U kunt de zalm halverwege het rookproces verwijderen en deze een paar uur in het glazuur laten weken voordat u verdergaat met roken.
Doe de gerookte zalm met het glazuur in een bakje en laat het in de koelkast opstijven (niet langer dan een dag laten staan, anders zuigt de suiker meer vocht uit de gerookte vis, zelfs zonder zout.)