Gerookt Gekonfijte zalm Recept
Een van de beter gekonfijte zalmrecepten die we in de loop der jaren hebben bedacht.
Ingredients
Zalmfilets (Coho, Chinook of Sockeye)
½ gallon water
¼ kopje grof zout
3 en ½ kopjes echte ahornsiroop
4 kg pure honing (gesmolten)
4 kg Demerra-suiker
¼ kopje citroensap
Preparation
Meng de pekel vooraf en laat staan, zodat de smaken zich vermengen en de suiker oplost.
Nadat je de botten en het vel hebt verwijderd, snijd je de zalm in dunne reepjes van ongeveer ½ tot 2,5 cm breed en ¼ inch dik.
Leg de strips 24 uur in de pekel.
Verwijder vervolgens elke strook, spoel de pekel niet af omdat deze het glazuur vormt, en prik door een (zwaarder) uiteinde met een ½ ronde tandenstoker (ik zei toch dat deze tijdrovend was!), en hang hangend aan je grill. Zorg ervoor dat de strips elkaar niet raken, omdat ze ZULLEN samensmelten als je die fout maakt! Hier is een voorbeeld van hoe de grill eruit ziet als hij klaar is om te drogen:
Herhaal dit proces totdat je alle visreepjes hebt opgebruikt en zet ze op een koele plaats om te drogen. Fans zullen deze stap versnellen. Vaak duurt dat ruim 24 uur. Je kunt de ventilatoren in eerste instantie niet te dichtbij laten draaien, anders komen de strips met elkaar in contact en smelten ze. Zorg er ook voor dat u het product niet te droog maakt. Houd er rekening mee dat de strips in principe doorschijnend moeten zijn, omdat je door de meeste strips heen de tandenstoker kunt zien.
Daarna gaat het een tijdje in de roker. Ik vind hickory een tikkeltje te sterk voor dit recept. Een mix van ½ appel en ½ els zorgt voor een zeer zachte “fluwelige” smaak. Houd de hitte enigszins laag (~ 125) om overdrogen en verschroeien te voorkomen.
Haal uit de roker en laat afkoelen. Verwijder vervolgens de tandenstoker van elke strook en vacumeer/vries de strook in die u niet meteen opeet.
Het eindproduct blijft nog steeds transparant, maar krijgt een duidelijk rokerige smaak. LEKKER!