Gerookt Zalm Recept
Dit is het recept voor Bradleyt gerookte zalm, maar je kunt dit naar eigen inzicht aanpassen, de lucht is hier de limiet. Afhankelijk van het hout rook ik 5 of 6 uur. Ik heb er ongeveer 3 uur later nog wat bruine suiker op gedaan, zodat je er een goede zoetheid aan krijgt. Gewoon een goede laag over het geheel. Ik gebruik graag Alder of Alder en Apple-mix. Maar je kunt gebruiken wat je maar wilt. Ik heb 5 uur Hickory gedaan voor een goede sterke rooksmaak. Maar Alder is hiervoor mijn favoriete hout. Voor Alder zou ik 6 of zelfs maar liefst 7 uur gebruiken.
Ingredients
Zalmfilets
1 kopje cursuszout
2 kopjes bruine suiker
1 eetlepel peper (wit als je wilt. Optioneel)
1 eetlepel uienpoeder (optioneel)
Voeg alle kruiden toe die je lekker vindt
Preparation
Doe de zalmfilets in diepe pannen (er komt veel sap uit).
Trek de speldbotjes eruit, zodat je er tijdens het eten niet in bijt.
Gebruik een punttang. Ga met uw vingers langs de zijkant van de filet waar de ribben zijn doorgesneden.
Smeer een dikke laag van het mengsel op de filets en laat ze een nacht, of tenminste 8 uur, pekelen.
Het vruchtvlees moet rondom stevig zijn.
Spoel de resterende pekel die niet is opgelost af en plaats deze op de rookrekken.
Droog het zo goed mogelijk af met keukenpapier en plaats het in de koelkast zodat het vlies zich kan vormen.
Roken:
Rook volgens de volgende Bradley-rookrichtlijn: (elzen-, kersen- of appelbisquetten) gedurende 5 of 6 uur.
100°-120°F (37,8C-49°C) gedurende 1-2 uur, verhoog vervolgens naar 140° (60°C) gedurende 2-4 uur, verhoog vervolgens naar 175° (79,4°C) gedurende 1-2 uur om af te ronden.