Bradley Smoked Rabbit Leg with Warm Lentil Salad

Bradley Gerookte konijnenpoot met warme linzen salade

Sandra Tate

Deze nieuwsbrief gaat over het roken van konijn en het redden van een ramp.

Ingredients

(Voor 2 personen)

2 poten gerookt konijn

150 g Puy-linzen

kippenbouillon

2 sjalotten, gepeld en in plakjes gesneden

1 teentje knoflook, geperst en fijngehakt

20 g boter

1 el olijfolie

100 g fijne bonen

2 rijpe tomaten, zaadjes verwijderd en in kleine blokjes gesneden

zout peper

fijngehakte peterselie

Preparation

Dingen gaan niet altijd volgens plan. Ondanks goede bedoelingen moeten we nog een weerbestendige schuilplaats bouwen voor onze Bradley Smoker, en hoewel er zonneschijn was voorspeld, kwam er regen om het spelen te onderbreken. Deze nieuwsbrief gaat dus over hoe je konijn kunt roken EN het van een ramp kunt redden.

Om te beginnen kookte ik een liter water en verbrandde wat verse kruiden (rozemarijn, tijm, bonenkruid) uit de tuin samen met een geperst teentje knoflook.

Ik mengde dit met 75 g zout en 25 g zachte bruine suiker tot een pekel en liet het volledig afkoelen.

Ik dompelde de konijnen hierin een uur onder in een goed sluitende bak, spoelde ze vervolgens af en droogde ze, waarbij ik de kruiden en knoflook in de maagholte duwde.

Het was helder (en luchtig) toen ik begon met het organiseren van de Bradley. Ik laadde de stapel met veel appelhoutbisquetten en bracht de kast op 90°C met de bedoeling de konijnen in hun geheel te roken gedurende 2 - 2½ uur of tot de kerntemperatuur op het dikste deel van de poot 74°C was. 165°F (dit is het advies voor kip, dus voor konijn moet het in orde zijn). Ik heb geen idee hoe lang het zou hebben geduurd, want na anderhalf uur begon het te regenen en de kerntemperatuur was slechts 60°C. Een snelle opwarming van de oven binnenshuis tot 180°C redde de dag.

Ik wikkelde de konijnen losjes in aluminiumfolie en gaf ze een half uur, waarna ze perfect gaar waren en nog steeds erg rokerig van smaak. Opluchting.

Opmerking van de uitgever: Hoewel konijn een nogal flauw vlees is, is gerookt konijn veel smaakvoller en kan het als zodanig in zeer kleine hoeveelheden worden gebruikt. Het buitenmembraan van het vlees wordt tijdens het roken echter behoorlijk taai en moet met een klein, scherp mes worden afgepeld. Ik ben dol op deze combinatie van warme, nootachtige linzen die een deel van de rokerige smaak hebben overgenomen van het konijn waarmee ze zijn gepocheerd - allemaal opgefrist met fijne bonen, tomaat en kruiden. Bewaar de nieren van het pekelen en roken en kook ze een paar minuten in een beetje boter en serveer met de salade.

Methode:

Kook de fijne bonen in kokend, gezouten water gedurende 5 minuten gaar, laat ze uitlekken en zet ze opzij. Smelt de boter in een steelpan op zacht vuur en kook de knoflook en de sjalot gedurende 3 minuten, zodat ze zacht worden (niet laten kleuren).

Voeg de Puy-linzen en voldoende kippenbouillon toe zodat ze royaal onder water staan, breng aan de kook en laat het geheel zachtjes koken.

Voeg na 5 minuten de gerookte konijnenpoten toe aan de pan en laat nog 10-15 minuten sudderen.

Controleer of de linzen gaar zijn (het konijn is dan doorgewarmd) en kook indien nodig nog een paar minuten.

Breng op smaak met peper en zout en haal het met een schuimspaan uit de pan in een kom.

Voeg nu de olijfolie, de gehakte tomaat, de fijne bonen en de peterselie toe en draai met een lepel om de ingrediënten voor de salade lichtjes te mengen.

Verdeel over diepe kommen en serveer met knapperig brood.

Appel
 Hout

Appelbisquetten voor Bradley-rokers

Een licht, fruitig en lichtzoet rookaroma dat past bij gevogelte, rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en kaas.

Shop Now